ΜΙΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΑΝΑΠΟΔΙΑ


Η κυβέρνηση συζητά για την ψήφιση νομοσχεδίου σχετικά με τον νέο χάρτη υγείας ο οποίος θα μας οδηγήσει σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Τα κριτήρια αυτά είναι χαμηλή πληρότητα, μικρή απόσταση μεταξύ των νοσοκομειακών μονάδων, στελέχωση και δείκτες αποτελεσματικότητας αυτών. Όλα αυτά με αιτιολογία την εξοικονόμηση πόρων. Θα λέγαμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ο ορισμός ενός ανάποδου τρόπου σκέψης. Ενώ η χώρα μας υστερεί σε αριθμό νοσοκομειακών μονάδων, την κυβέρνηση την νοιάζει η συγχώνευση αντί να κτίσει περισσότερες. Λουκέτο μπορεί να μην μπει σε κανένα νοσοκομείο, αλλά έτερον εκάτερον αφού οι χώροι αυτοί θα λειτουργήσουν για άλλες χρήσεις.

Η μικρή απόσταση μεταξύ των νοσοκομείων που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο είναι δείγμα της έλλειψης οργάνωσης που χαρακτηρίζει το κράτος τις τελευταίες δεκαετίες για να μην πάμε σε ακόμα παλαιότερες περιόδους. Θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία να περιέχουν κλινικές και τμήματα κάθε κατηγορίας. Και μάλιστα ένα σε κάθε καποδιστριακό δήμο.

Μια ακόμα άσχημη λεπτομέρεια είναι το τρίτο κριτήριο της στελέχωσης. Αντί να προσληφθεί καινούργιο προσωπικό στις μονάδες που χρειάζονται, ενώνονται τα ήδη υπάρχοντα δύο ή περισσότερων μονάδων με το (ψευδές φυσικά) πρόσχημα της κυβέρνησης ότι θέσεις εργασίας προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται. Ότι τι δηλαδή; Θα πηγαινοέρχεται ο ιατρός μεταξύ των μονάδων; Αυτό δεν είναι τουλάχιστον σπατάλη χρόνου με κίνδυνο της ζωής του ασθενούς; Μια ακόμα τροφή για σκέψη.

Σχετικά με τους δείκτες αποτελεσματικότητας ένα έχουμε να πούμε. Ας γίνουν όλες οι απαραίτητες επενδύσεις στον νευραλγικό τομέα της υγείας για να υπάρχουν και επιθυμητά αποτελέσματα. Η συγχώνευση δεν είναι λύση. Αλλά θα αναρωτηθούν κάποιοι ... Πώς να γίνουν επενδύσεις όταν δεν υπάρχουν χρήματα. Αφού οι συγχωνεύσεις έχουν σκοπό την μείωση των πόρων. Ας καταλάβουμε λοιπόν ότι η μείωση των πόρων δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την συντήρηση ή αύξηση των λειτουργιών στον τομέα της υγείας αλλά για να κοπεί ακόμα και η τελευταία πρόσβαση στην δωρεάν περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών. Αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το καταλάβει αν μπει στους τελευταίους κρατικούς προϋπολογισμούς και δει τα υπέρογκα πιστωτικά έσοδα (χρήματα για χρήση δηλαδή) τα οποία οι κυβερνήσεις μας απλά μεταφέρουν από χρονιά σε χρονιά χωρίς να τα επενδύουν κάπου. Γιατί; Γιατί ενώ μπορεί να υπάρξει ευημερία μέσα από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αφού τα χρήματα υπάρχουν κανείς τους δεν εκτελεί απλά μας εκτελεί.

Μία κυβέρνηση με ελληνική συνείδηση και σεβασμό προς τους πολίτες της αυτό οφείλει να κάνει. Ο μόνος που μπορεί να το πράξει αυτό είναι η Ελλήνων Συνέλευσις, που στηρίζεται στην δημόσια διοίκηση και απαρτίζεται από όλους τους πολίτες αφού όλοι συμμετέχουμε στην διακυβέρνηση εγκαθιδρύοντας την πραγματική δημοκρατία. Ποιος από εμάς θα άφηνε να συμβεί κάτι διαφορετικό από την ορθή διαχείριση των χρημάτων μας με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία και η υγεία όλων μας; Κανένας ... Γιατί είμαστε εμείς για εμάς ...

ΕΛΕΝΗ ΝΙΑΡΧΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977617800
email: niarchouelene@gmail.com

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA:

      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις