Ολυμπιακοί Αγώνες: Η "αναβίωσή" τους και η βεβήλωση των πρωταρχικών ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Στον απόηχο τον φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και οι τελετές έναρξης και λήξης της διοργάνωσης, δημιούργησαν μία πικρία στις ψυχές πολλών ανθρώπων παγκοσμίως αλλά και ένα τεράστιο ερώτημα ... Γιατί; Γιατί να παραποιηθούν; Γιατί να αλλάξουν "πρόσωπο" και να προωθούν κάτι άλλο; Πρόκειται τελικά για αναβίωση των Αρχαίων Αγώνων που προωθούσαν το αθλητικό ιδεώδες, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο ή πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικο; Μόνο αν δούμε όλη τη διαδρομή από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες έως και σήμερα θα καταλάβουμε την σχέση των σημερινών αγώνων με τους Αγώνες της αρχαιότητας.

Όλοι γνωρίζουμε τον Γάλλο Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερντέν και τον Δημήτριο Βικέλα ως τους εμπνευστές της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν γνωρίζουμε όμως ότι η λέξη "αναβίωση" δεν αρμόζει δίπλα στο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού πρώτον, πριν γίνουν διεθνείς αγώνες, διεξάγονταν ήδη στην Ελλάδα και δεν χρειαζόταν καμμία αναβίωση, και δεύτερον απέχουν πολύ με τους αγώνες που διεξάγονταν στην αρχαιότητα, οι οποίοι λέγονταν "Ολύμπιοι Αγώνες".

Ήδη από το 1859 έως το 1889, διεξήχθηκαν στην Ελλάδα 4 αθλητικές διοργανώσεις που ονομάζονταν "(τα) Ολύμπια", και είχαν σκοπό την αναβίωση των αρχαίων αγώνων. Εμπνευστής και χρηματοδότης τους ήταν ο Ευάγγελος Ζάππας, ο οποίος μέσω της ιδιωτικής του πρωτοβουλίας, άναψε τη φλόγα στις ψυχές των ανθρώπων, για την εκτέλεση αγώνων, ως μία αναγνώριση του πνεύματος και του αθλητικού ιδεώδες των προγόνων μας, αλλά και μία ένωσή μας με αυτούς ως η συνέχειά τους.

Εισητήριο της εποχής για πρόσβαση στα Ολύμπια
Εισιτήριο της εποχής για είσοδο στα Ολύμπια


Το 1894, ο Κουμπερντέν, διοργάνωσε ένα Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, με τη συμμετοχή δεκατριών χωρών, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας, με σκοπό να εγκαθιδρυθούν διεθνείς αγώνες, κατά τον τύπο των Ελληνικών αγώνων της αρχαιότητας. Παρών για την Ελλάδα ήταν ο Βικέλας ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου, που είχε καλεστεί να παρεβρίσκεται στο Συνέδριο αυτό. Σε αυτό το Συνέδριο αποφασίστηκε και η δημιουργία μίας Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της γνωστής σε όλους μας ΔΟΕ, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή των αγώνων αυτών. Όλα τα υπόλοιπα που γνωρίζουμε ως και σήμερα είναι στοιχεία των αρχαίων αγώνων που τα οικειοποιήθηκαν, πάντα με την δική μας συγκατάθεση, ώστε να εμπλουτίσουν τους Διεθνείς αυτούς αγώνες, που τους ονόμασαν "Ολυμπιακούς Αγώνες".

Διεθνές αθλητικό συνέδριο 1894, στο Παρίσι

Έτσι, η εγκαθίδρυση Αγώνων, βασισμένοι στους αρχαίους Ελληνικούς Αγώνες, πέρασαν στα χέρια παγκόσμιων θεσμών, με αποτέλεσμα οι εγχώριες προσπάθειες για εγκαθίδρυση των πραγματικών Ολύμπιων Αγώνων να πάψουν το 1889. Κατόπιν, όσα συνέβησαν μετά από αυτό συντέλεσαν στην αλλοίωση των Ολύμπιων Αγώνων. 
Από τους πρώτους κι όλας Ολυμπιακούς Αγώνες, το ιδιώδες των αρχαίων αγώνων απείχε, οδηγώντας την Παγκόσμια αυτή διοργάνωση σε κατάπτωση, έως και σήμερα.

Στο Παρίσι το 1900 και στο Σεντ Λούις το 1904, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, επισκιάστηκαν από διεθνή εμπορικά γεγονότα. Το 1936 στο Βερολίνο, οι αγώνες χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική προπαγάνδα από τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί. Κατά τον 1ο και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο διακόπηκε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι οι πόλεμοι, άσχετα αν ο πρωταρχικός σκοπός της διοργάνωσης ήταν η αποτροπή των πολέμων. Η φετινή τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία, βεβηλώθηκε από τα νέα "μοντελάκια-φορέματα" που φορούσαν οι ιέριες, αλλοιώνοντας ό,τι αντιπροσώπευαν οι λευκές φορεσιές των προηγούμενων τελετών. Η Ρωσία τιμωρείται με αποκλεισμό της από την φετινή διοργάνωση για την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως, άλλα κράτη συμμετέχουν κανονικά, αν και διεξάγουν πόλεμο με εκατομμύρια θύματα, όπως το Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χίτλερ παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο το 1936

Βέβοια υπάρχουν και παρατράγουδα των Ολυμπιακών Αγώνων που συμβαίνουν σχεδόν σε κάθε διοργάνωση. Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας από την Ολυμπία έως τον προορισμό της, συνοδευόμενη από άτομα άσχετα με τον αθλητισμό. Τα Ολυμπιακά αθλήματα στα οποία προστίθενται δραστηριότητες άσχετες με το αρχαίο αθλητικό ιδεώδες. Οι τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων αυτών που καθόλου δεν τιμούν τον άνθρωπο. Και το πιο σημαντικό, τα ντοπαρίσματα των αθλητών για να ανεβάζουν τις επιδόσεις τους, που είναι πέραν της ανθρώπινης φυσιολογίας μας.

Ως Έλληνες, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η λέξη "αναβίωση" που μας έχουν τοποθετήσει δίπλα από τους "Ολυμπιακούς αγώνες" δεν μπορεί να έχει σχέση με την ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που μεταλαμπάδευσε σε ολόκληρο τον πλανήτη ό,τι σήμερα γνωρίζουμε και αφορά τέχνες, επιστήμες και αθλητισμό.

Ως Έλληνες, λοιπόν, δίκαιο θα ήταν, να γνωρίζουμε τι ήταν οι "Ολύμπιοι Αγώνες" και τι πραγματικά σημαίνουν για εμάς τους ανθρώπους.


Ολύμπιοι Αγώνες

Οι πρώτοι Ολύμπιοι Αγώνες ξεκίνησαν την εποχή του Μίνωα Α' κατ' εντολή του Διός. Μέσα στις επόμενες χιλιετίες, οι Ολύμπιοι Αγώνες, διεξήχθησαν αρκετές φορές. Στους Αγώνες αυτούς είχαν πάρει μέρος και οι Έλληνες βασιλείς της Μακεδονίας ο Αλέξανδρος Α', ο Φίλιππος Β΄και ο γυιος του Αλέξανδρος. Οι Ολύμπιοι Αγώνες σταμάτησαν να τελούνται με απαγόρευση από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, πριν 1600 χρόνια περίπου, αφού είχαν ήδη αλλοιωθεί αρκετά χρόνια πριν.

Σκοπός των Ολύμπιων Αγώνων ήταν να αντιστρέψει ο άνθρωπος την πορεία της κατάπτωσης που είχε πάρει και να ενταχθεί στα πλαίσια της συλλογικότητας, μακριά από τον εγωισμό, τον ατομικισμό, τα πάθη, την υπερβολή, τον φθόνο και ό,τιδήποτε άλλο τον οδηγούν σε πόλεμο, πλουτισμό, απώλεια της νόησης και τελικά απώλεια της οντολογικής του θέσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατά τη διάρκεια των Ολύμπιων Αγώνων, σταματούσαν όλες οι συρράξεις, οι διαμάχες και οι πόλεμοι. Ήταν μία ευκαιρία για τους εμπλεκόμενους να επανακαθορίσουν την στάση τους.

Το σύμβολο των Ολύμπιων Αγώνων ήταν 7 κύκλοι, συνδεδεμένοι με αλυσσοειδή σύνδεσμο μεταξύ τους, χρωματισμένοι με τα χρώματα της Ίριδος, που είναι η φασματική απεικόνιση των ενεργειών.

Ο Δίας, έδωσε ως δώρο, για τους Ολύμπιους Αγώνες την Ιερή, άσβεστη φλόγα στην Ολυμπία.

Οι Αγώνες τελούνταν κάθε 7 έτη στην Ολυμπία της Ηλείας, στον τόπο που έχει ακριβώς τις ίδιες γεωδαιτικές συνθήκες και χαρακτηριστικά με τον Όλυμπο. Εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει την ταύτισή του με τον περιβάλλον του.

Τα Ολύμπια αγωνίσματα ήταν ατομικά και συλλογικά, στο σύνολό τους 33.

Μέσα από τα ατομικά αγωνίσματα ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτόν του ως αναπόσπαστο τμήμα του σύμπαντος, αναδεικνύοντας την θέση του ως πολεμιστή, προάγοντας τις ικανότητες και δεξιότητές του. Στους Ολύμπιους Αγώνες νικητής ήταν μόνο ένας. Ο Άριστος. Οι συναγωνιστές του, ως μονάδα, συμμετείχαν στην ανάδειξή του. Και μόνο η συμμετοχή στους Ολύμπιους Αγώνες ήταν τεράστια τιμή. Όλοι αναγνώριζαν τον μοναδικό νικητή, χωρίς έπαρση, φιλοδοξία και ιδίον όφελος. Η αποδιδόμενη τιμή ήταν το μεγάλο βραβείο, και το κλαδί ελιάς ήταν η επιβράβευσή του.

Τα ατομικά αγωνίσματα ήταν:

1.        Άλμα εις μήκος

2.        Άλμα εις ύψος

3.        Άλμα επί κοντώ με κοντάρι μεταλλικής επένδυσης

4.        Άλτης - Ακόντιο

5.        Ακόντιο

6.        Τοξοβολία

7.        Δισκοβολία

8.        Σφαιροβολία

9.        Δρόμος ταχύτητας με πλήρη πολεμική εξάρτηση

10.     Δρόμος αντοχής 45 χιλιόμετρα

11.     Αγώνας δρόμου 1/2 στάδιο

12.     Αγώνας δρόμου 1 στάδιο

13.     Αγώνας δρόμου 2 στάδια

14.     Αγώνας δρόμου 4 στάδια

15.     Δρόμος με εμπόδια 4 στάδια

16.     Άθλημα αναρρίχησης

17.     Άθλημα άρσης βαρών λίθων με χειρολαβές

18.     Διπλό μονόζυγο (Αντίστοιχο με τους σημερινούς κρίκους)

19.     Κολύμβηση 10 στάδια

20.     Ιππασία ταχύτητας

21.     Αρματοδρομία με άρμα δύο ίππων 4 στάδια


Τα ατομικά αγωνίσματα με αντίπαλο ήταν:

22.        Πάλη

23.        Πάλη με δόρυ χωρίς αιχμή

24.        Πάλη με σπαθί και ασπίδα

25.        Πάλη πάνω σε άλογο με ελεύθερη επιλογή όπλου

26.        Αντισφαίριση σε μάρμαρο με δερμάτινο σφαιρίδιο


Μέσα από τα συλλογικά αγωνίσματα ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει την ανάγκη και την σπουδαιότητα αλληλοκάλυψης, προστασίας και συντονισμού μεταξύ των ανθρώπων-μελών της πολιτείας.

Τα συλλογικά αγωνίσματα ήταν:

27.        Σκυταλοδρομία 4 στάδια

28.        Ποδοσφαίριση με ομάδες 7 μελών

29.        Πετοσφαίριση με ομάδες 7 μελών

30.        Καλαθοσφαίριση με ομάδα 7 μελών

31.        Σφαίριση-βάσεων με ρόπαλο

32.        Ρητορική

33.        Θέατρο


Χρέος μας, ως Έλλην άνθρωποι, είναι να συνεχίσουμε τους Ολύμπιους Αγώνες, τιμώντας τις Θεϊκές Δυνάμεις, μπαίνοντας στον δρόμο της αυτογνωσίας και της ανέλιξής μας.

Μόνον έτσι θα τιμήσουμε τους προγόνους μας, αλλά και θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τους απογόνους μας, αντάξιο των Έλλην ανθρώπων, το οποίο θα μεταλαμπαδεύσουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη για να τους δείξουμε τι σημαίνει πολιτισμός.


Ολύμπιοι Αγώνες - Πηγή: https://www.aitherikigrafi.gr/olimpioi-agones